Czy tłusta dieta w ciąży ma wpływ na płód?

Czy tłusta dieta w ciąży ma wpływ na płód?

Czy tłusta dieta w ciąży ma wpływ na płód?

Odpowiednia dieta jest ważną częścią zdrowego stylu życia przez cały czas, ale jest szczególnie istotna, jeśli jesteś w ciąży lub planujesz powiększenie rodziny. Zdrowe odżywianie w czasie ciąży pomoże płodowi rozwijać się i rosnąć.

Nie trzeba przechodzić na specjalną dietę, ale ważne jest, aby codziennie spożywać różnorodne produkty spożywcze, co pozwoli uzyskać optymalną równowagę składników odżywczych, których potrzebujesz Ty i Twoje dziecko. Warto jednak zachować umiar w przypadku spożywania niektórych produktów. Co w przypadku tłuszczy?

Czy tłusta dieta w ciąży ma wpływ na płód?

Według badań na małpach przeprowadzonych przez naukowców z Oregonu i Kolorado, opisanych w Journal of Clinical Investigation, spożywanie zbyt dużej ilości tłuszczu w czasie ciąży może być niebezpieczne dla rozwijającego się płodu. Badacze karmili makaki japońskie dietą tak bogatą w tłuszcze, jak typowa dieta amerykańska. Po dwóch latach wiele małp osiągnęło poziom otyłości, ale niektóre zachowały normalną masę ciała. Co więcej, u wielu zwierząt wykryto stłuszczenie wątroby, a także problemy z układem sercowo-krążeniowym, uszkodzenia trzustki i tkanki mózgowej małpich płodów narażonych na wysoki poziom tłuszczu.

Kiedy naukowcy ograniczyli małpom spożycie tłuszczu, ryzyko częściowo się odwróciło. W piątym roku eksperymentu badacze przestawili dorosłe samice na normalną dietę. Kilka z nich zaszło w ciążę po raz drugi, a ich potomstwo miało znacznie mniejszy poziom tłuszczu w wątrobie – choć nie tak niski, jak u małp urodzonych przez matki, które nigdy nie były narażone na dietę wysokotłuszczową.

Podobnie może być w przypadku ludzi. Co więcej, badania z kobietami w ciąży pokazują, że nadmierny przyrost masy ciała lub podwyższony poziom cukru we krwi może przytłoczyć metabolizm płodu i przygotować grunt pod rozwój otyłości i powiązane z nim problemy zdrowotne, takie jak cukrzyca.

Dlaczego dieta wysokotłuszczowa negatywnie wpływa na płód?

Jak zaznaczyli naukowcy, płody ludzkie i małpie są podatne na przeciążenie tłuszczem, ponieważ nie rozwijają systemu magazynowania tłuszczu aż do bardzo późnego etapu ciąży. Niemowlęta i dorośli przechowują nadmiar kwasów tłuszczowych w białej tkance tłuszczowej, ale ta tkanka powstaje dopiero pod koniec trzeciego trymestru rozwoju płodu. Wówczas istnieje ryzyko lipotoksyczności — nadmiar tłuszczów spożywanych przez matkę przechodzi przez łożysko i gromadzi się w wątrobie, mięśniach i trzustce płodu, wywołując szkodliwe stany zapalne.

Każda dieta, która nie jest odpowiednio zbilansowana pod względem zawartości węglowodanów, białka i lipidów, może mieć wpływ na płód. Również bardzo ważne jest, aby zdać sobie sprawę, że witaminy są niezbędne. Z tego względu dieta powinna zostać skonsultowana z ekspertem i dopasowana do potrzeb ciężarnej.

Niemniej nie wszystkie tłuszcze są niebezpieczne dla płodu i matki. Zdrowe tłuszcze, takie jak orzechy, awokado, nasiona lnu czy nasiona chia, powinny stanowić co najmniej 25 procent diety. Istotny jest umiar, a odpowiednio zbilansowana dieta pozwoli zachować dobre samopoczucie i zadbać o zdrowy rozwój dziecka.

Przeczytaj także:

Komputer cyklu do wyznaczania owulacji. Skuteczność ponad 99%. Planner urodzin.

Tester owulacyjny ze śliny do wyznaczania dni płodnych. Skuteczność działania 98% potwierdzona badaniami klinicznymi.

Monitor płodności do wyznaczania dni płodnych i owulacji na smartfon. Certyfikowana aplikacja na smartfon. Wyrób medyczny.

 

Leave a Reply

Translate »