Karmienie piersią obniża ryzyko cukrzycy u kobiet

Dobroczynny wpływ karmienia piersią na zdrowie  zarówno dziecka jak i matki znany jest od dawna. Wśród najczęściej wskazywanych korzyści  jakie zyskuje malec wskazuje się lepszą odporność na choroby, mniejszą podatność na alergię oraz zaspokojenie zapotrzebowania na składniki odżywcze, które w bogatych ilościach zawarte są mleku matki. Kobieta natomiast  karmiąc piersią,  zyskuje lepsze samopoczucie, krótszy okres połogu oraz szczuplejszą sylwetkę. Długoletnie badania dowodzą, że pozytywny wpływ naturalnego karmienia może być znacznie większy. Okazuje się, że  u kobiet, które karmią piersią istotnie obniża się ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Badacze z uniwersytetu kalifornijskiego odkryli bardzo silną zależność  między okresem, w którym kobieta karmi piersią, a spadkiem ryzyka rozwoju cukrzycy. Wyniki te zostały potwierdzone nawet przy uwzględnieniu wszelkich możliwych czynników ryzyka, które mogą sprzyjać powstawaniu choroby.

Analizie poddano dane zebrane wśród ponad 1000 uczestniczek badań dotyczących czynników ryzyka rozwoju choroby wieńcowej.  W momencie przyłączenia się do tego badania kobiety były w wieku od 18 do 30 lat i żadna z nich nie cierpiała na cukrzycę. W czasie 30 lat od chwili rozpoczęcia  zbierania danych śledzono stan zdrowia uczestniczek, a  każda z nich w tym czasie urodziła co najmniej jedno dziecko oraz była poddana badaniom pod kątem cukrzycy. Uczestniczki udzielały  także informacji na temat stylu życia – aktywności fizycznej, diety oraz okresu, w którym karmiły piersią. Podczas analizy uwzględnione możliwe czynniki ryzyka zachorowań na cukrzycę (otyłość, zaburzenia metabolizmu w czasie ciąży, poziom glukozy na czczo, historia występowania cukrzycy w rodzinie). Analiza danych pozwoliła na stwierdzenie silnej zależności między okresem  karmienia piersią  a sadkiem ryzykiem zachorowań na cukrzycę – kobiety, które karmiły piersią przez ponad 6 miesięcy były aż o 47% mniej narażone na rozwój cukrzycy typu 2 na późniejszych etapach swojego życia w porównaniu z kobietami, które nie karmiły w sposób naturalny. U kobiet, które karmiły mniej niż  6 miesięcy również zaobserwowano spadek ryzyka o 25%.

Te długoterminowe korzyści zaobserwowano u każdej z ras, niezależnie od wystąpienia cukrzycy ciążowej (zwiększającej ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 w kolejnych etapach życia). Za bezpośrednią przyczynę spadku częstotliwości zachorowań u karmiących uznaje się wpływ produkowanych w czasie laktacji hormonów na komórki trzustki, które wydzielają insulinę, regulując w ten sposób poziom glukozy we krwi.

TAGI: karmienie piersi, cukrzyca, karmić piersią

 

 

 

 

0 komentarzy

Dodaj komentarz

FemiGlove – Specjalna Rękawica do Samodzielnego Badania Piersi

Odwiedź nasz Sklep !

Masz problemy Zajść w Ciążę ? Szukasz Skutecznej i Bezpiecznej Antykoncepcji?

marker20 (3)Szybkie i Łatwe Zakupy w 24 h

Icon made by Freepik from www.flaticon.com
Share This