Jak można dietą obniżyć poziom prolaktyny

Jak można dietą obniżyć poziom prolaktyny

Jak można dietą obniżyć poziom prolaktyny

Prolaktyna to hormon uwalniany głównie przez przysadkę mózgową. Występuje zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Wykazano, że pełni ponad 300 funkcji w organizmie. Można je podzielić na kilka obszarów: reprodukcyjny, metaboliczny, regulacji płynów (osmoregulacja), regulacji układu odpornościowego (immunoregulacja) oraz funkcji behawioralnych. Jednak jej podstawowym zadaniem jest wspomaganie rozwoju piersi i stymulowanie produkcji mleka, czyli laktacji.

Objawy zbyt wysokiego poziomu prolaktyny

Poziom prolaktyny powinien być wysoki w późniejszym okresie ciąży i podczas karmienia piersią. W przeciwnym przypadku należy zgłosić się do specjalisty. Lekarz powinien zlecić badanie krwi. Z uwagi na działanie hormonu na układ rozrodczy, niektóre objawy podwyższonego poziomu prolaktyny są specyficzne dla kobiet a inne dla mężczyzn.

Najczęstsze symptomy u kobiet to nieregularne miesiączki bądź ich brak, laktacja, pojawiająca się u osób niebędących w ciąży i niekarmiących piersią, suchość pochwy, trądzik, nadmierne owłosienie ciała oraz twarzy. U mężczyzn zbyt wysoki poziom prolaktyny może przejawiać się w zaburzeniach erekcji, powiększeniu piersi, zmniejszeniu owłosienia ciała i twarzy. Objawy podwyższonego poziomu hormonu u obu płci to: bóle głowy, zaburzenia widzenia, problemy z płodnością czy spadek libido.

Jak można dietą obniżyć poziom prolaktyny?

Sposób odżywiania wpływa na organizm oraz jego funkcje, dlatego niezwykle ważne jest, żeby dostarczać ciału odpowiednie składniki. Zaburzenia poziomu prolaktyny można kontrolować, wprowadzając do diety odpowiednie produkty zawierające cynk oraz witaminy: B3, B6, C i E.

Cynk

Według WHO średnie dobowe zapotrzebowanie na cynk wynosi około 10 mg, a górna granica dawkowania wynosi 40 mg. Większe ilości są szczególnie ważne dla osób w okresie dorastania, kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Produkty bogate w cynk to: owoce morza (ostrygi, kraby, homary), pestki dyni i nasiona słonecznika, wołowina, owoce nerkowca, gorzka czekolada i kakao, biały chudy ser, warzywa strączkowe, soczewica, otręby pszenne, kasza gryczana, podroby (szczególnie wątróbka).

Witamina B3 (niacyna)

Największe zapotrzebowanie mają kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Wynosi ok. 17-18 mg na dzień. Zalecana dawka dla pozostałych kobiet oraz mężczyzn to 14-16 mg.

Produkty bogate w witaminę B3 to: ziemniaki, strączki, rośliny liściaste – szpinak, szczaw, sałata, natka pietruszki, drób, cielęcina, wieprzowina, dorsze, śledzie, wątróbki, orzechy arachidowe, drożdże, kasza gryczana i jęczmienna, otręby pszenne, ryż, mleko.

Witamina B6

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B6 dla osoby dorosłej wynosi około 1-2,6 mg. Jej nadmiar jest wydalany z moczem.

Produkty bogate w witaminę  B6 to: warzywa (kapusta, kalafior, szpinak, ziemniaki, fasola, groszek zielony, marchew, soja), owoce (banany), mięso, ryby, jajka, mleko, drożdże, orzeszki ziemne i orzechy włoskie, pestki dyni i słonecznika.

Witamina C

Jej dobowe zapotrzebowanie uzależnione jest od wieku, płci czy stanu fizjologicznego. U kobiet średnio wynosi 60 mg na dobę, a u mężczyzn 75 mg.

Produkty bogate w witaminę C to: owoc dzikiej róży, cytrusy, mango, truskawki, czarna porzeczka, jabłka, pomidory, kapusta kiszona, papryka, ziemniaki, szpinak.

Witamina E

Nazywana „witaminą młodości”. Dorosłe kobiety powinny dziennie dostarczać przynajmniej 8 mg witaminy E, natomiast mężczyźni – od 10 mg.

Produkty bogate w witaminę E to: papryka, szpinak, awokado, tłuszcze (olej słonecznikowy, oliwa z oliwek), orzechy laskowe i migdały, nasiona słonecznika, ryby (śledź, łosoś, tuńczyk, mintaje, makrele), płatki owsiane, kiełki pszenicy.

 Przeczytaj także:

Diafragma dopochwowa – antykoncepcja mechaniczna to skuteczna alternatywa dla antykoncepcji hormonalnej

Innowacyjny Kubeczek menstruacyjny BEPPY CUP, który jest hipoalergiczny, nie przecieka i można z nim również uprawiać seks podczas okresu

 

Translate »