Jakich pokarmów nie należy jeść w ciąży i dlaczego?

 

jedzenie w ciąży _2Jesteś w ciąży i zastanawiasz się, jak powinna wyglądać Twoja dieta, aby przysłużyła się dziecku? Przez najbliższe 9 miesięcy musisz wziąć pod lupę spożywane pokarmy, ponieważ nie wszystkie powinny, a niektóre wręcz nie mogą, znaleźć się w Twoim jadłospisie. Sprawdź, jakich produktów musisz unikać, spodziewając się dziecka.

Ciąża to wyjątkowy czas, w którym dbasz nie tylko o własne zdrowie, ale i o zdrowie swojego maluszka. Musisz pamiętać, że od teraz wszystko, co przedostaje się do twojego układu pokarmowego, trafia również do organizmu dziecka. Wszelkie napoje, pokarmy, leki, suplementy, witaminy, które zażywasz, należy dokładnie monitorować. Ciąża to nie choroba i nie ma konieczności byś przechodziła na jakąś specjalistyczną „dietę ciążową”, o ile nie ma ku temu szczególnych wskazań. W tym okresie Twoje ciało jest znacznie bardziej podatne na infekcje i zatrucia pokarmowe. Ponadto warto brać pod uwagę, aby dieta była wtedy jak najlepiej i najzdrowiej zbilansowana. To da dziecku dobre warunki do prawidłowego rozwoju.

Nie wszystkie pokarmy powinnaś spożywać w tym okresie, ze względu na ich nie najlepsze wartości odżywcze, a także z pewnymi produktami będziesz musiała się chwilowo stanowczo pożegnać, ponieważ mogą bezpośrednio zaszkodzić twojemu dziecku.

Produkty zakazane w ciąży

Alkohol

Kwestia picia alkoholu podczas ciąży wydaje się być oczywista, ale niestety często dochodzą do nas słuchy, że kobieta spodziewająca się dziecka trafiła na izbę wytrzeźwień. Są to skrajnie nieodpowiedzialne przypadki, ale należy pamiętać, że tak naprawdę nie wiemy, jaka dawka spożytego alkoholu jest niebezpieczna dla dziecka. Stąd też wypicie nawet lampki wina, będąc w ciąży może już stwarzać bezpośrednie zagrożenie dla życia płodu. W związku z tym spożywanie napojów procentowych w tym stanie jest stanowczo zakazane.

Sery pleśniowe, surowy nabiał i jajka

Kobieta w ciąży nie powinna jeść produktów produkowanych z  niepasteryzowanego mleka, czyli przede wszystkich serów typu: feta, brie, camembert, oscypek itd. Ponadto nie zaleca się picia surowego mleka, a także spożywania potraw zawierających surowe jajka (różnego rodzaju kremy do ciast, kogel-mogel, niedosmażona jajecznica), ponieważ są to potencjalne źródła salmonelli. Surowe produkty mogą zawierać bakterie z rodzaju listeria, na które panie spodziewające się dziecka są szczególnie wrażliwe. Listerioza jest niebezpieczna dla nienarodzonego dziecka, ponieważ przyczynia się do przedwczesnego porodu. Osłabiona odporność w okresie ciąży bardzo sprzyja drobnoustrojom, wirusom, grzybom, czego wynikiem mogą być różnego rodzaju zatrucia i infekcje.

Surowe lub niedopieczone mięsa

Będąc w ciąży, musimy chwilowo pożegnać się z tatarem, carpaccio, krwistymi stekami, sushi itd. Wszelkie surowe mięso, w tym i surowe ryby, owoce morza, a już w szczególności drób są zabronione, ponieważ mogą przyczyniać się do zakażenia pasożytami, bakteriami, toksoplazmozą i innymi niebezpiecznymi dla dziecka chorobami.  Ciężarnym kobietom odradza się również jedzenie wątróbki, ponieważ zawiera dużą ilość witaminy A w postaci retinolu, której nadmiar może prowadzić do poważnych wad płodu.

Zbyt duże ilości kofeiny

Zbyt duże dawki kofeiny mogą szkodzić dziecku. Ma ona działanie silnie pobudzające, co wpływa na pracę rytmu serca i może wywołać arytmię. Ponadto kofeina wypłukuje wapń i magnez z organizmu oraz zmniejsza przyswajanie żelaza. Należy pamiętać, że znajduje się nie tylko w kawie i napojach energetycznych, ale również w herbacie, coli, kakao oraz czekoladzie. W pierwszym trymestrze może być przyczyną poronień, dlatego najlepiej całkowicie z niej wtedy zrezygnować. W drugim i trzecim trymestrze można spożywać napoje, które ją zawierają, ale w kontrolowanych, śladowych ilościach.

Niemyte owoce i warzywa

Owoce i warzywa to niezbędny element naszej diety, ponieważ są cennym źródłem witamin i minerałów, które nasz organizm potrzebuje na każdym etapie życia – w tym życia płodowego. Nienarodzone dziecko, aby prawidłowo się rozwijało musi mieć je dostarczane za pośrednictwem matki. Jednakże niemyte owoce zerwane z drzewa, krzaka, czy warzywa kupione na targu i nieopłukane mogą być siedliskiem różnego rodzaju bakterii, pasożytów, czy chorób, które roznoszą zwierzęta. Ponadto bardzo często są pryskane i nawożone sztucznymi środkami oraz trującymi pestycydami, dlatego zawsze przed spożyciem należy dokładnie myć owoce i warzywa!

Herbaty ziołowe

Unikaj mieszanych herbat ziołowych, ponieważ tak naprawdę nigdy nie mamy pewności, jakie dokładnie zioła są w nich zawarte, a niektóre mogą poważnie zaszkodzić naszemu nienarodzonemu dziecku. W szczególności unikaj naparów z liści malin, jałowca, rozmarynu, tymianku, aloesu itp.

Produkty, których lepiej unikać

Przetworzona żywność, tłuszcze trans, biały cukier

Ich najlepiej zawsze unikać, ponieważ nigdy nie są dobre dla naszego zdrowia. Nie zawierają żadnych pozytywnych wartości odżywczych, dlatego w żaden sposób nie przysłużą się, ani nam, ani tym bardziej naszemu dziecku. Tłuszcze trans znajdziemy przede wszystkim w produktach typu fast-food, które są najczęściej wysoko przetworzone. Biały cukier to głównie słodycze, ciasta, cukierki, gazowane napoje itd. Dużo lepiej zastąpić go owocami, które zawierają cukry proste, a także witaminy, czyli są dużo bardziej wartościowe niż zwykły biały cukier.

Sól

Nadmiar soli zatrzymuje wodę w organizmie, co powoduje opuchnięcia, które i tak niestety towarzyszą kobietom w ciąży. Ponadto wypłukuje wapń, a także obciąża nerki. Żadna z tych rzeczy z pewnością nie sprzyja samopoczuciu przyszłej mamy oraz  nie jest dobra dla dziecka.

Dodaj komentarz

Share This